TF-IDF en SEO

Wat is TF-IDF?

Met TF-IDF krijg je een goed inzicht in welke woorden belangrijk zijn voor een bepaalde webpagina ten opzicht van andere pagina's  (lees: je concurrentie). En je kunt het prima gebruiken als je een (blog-)artikel schrijft voor je site en wil controleren of  je de juiste woorden wel vaak genoeg gebruikt. Maar eerst zal ik TF en IDF uitleggen.

TF is de afkorting van Term Frequency. Hiermee wordt de frequentie van de zoekterm gemeten. Hoe langer een tekst, hoe vaker een belangrijk zoekwoord erin voorkomt. TF = aantal malen dat zoekterm voorkomt / aantal woorden in de tekst (het document of de webpagina)

IDF is de afkorting van Inverse Document Frequency. IDF geeft het belang van de zoekterm voor de relevantie van de hele tekst binnen een hele verzameling van teksten. Veelvoorkomende woorden, zoals stopwoorden, tellen niet mee. IDF = totaal aantal documenten binnen het corpus / totaal aantal zoektermen binnen document

TF-IDF wordt als instrument veelvuldig door zoekmachines gebruikt om de ranking relevantie van een webpagina te bepalen voor bepaalde zoekwoorden.

Hoe gebruik je TF-IDF?

Wil je een bepaalde webpagina, bijv. een blog artikel optimaliseren, dan is TF-IDF een handig hulp middel. Je bepaalt met TF-IDF welke zoektermen relevant zijn voor je verhaal en kunt meten hoe vaak je ze moet gebruiken ten opzichte van je concurrentie.
Met de rekenkundige formule TF*IDF kun je de inhoud van je pagina laten beoordelen: de keywords binnen  je webpagina worden vergeleken met de zelfde keywords op de webpagina's van de concurrentie en middels een getal wordt de score aangegeven.

Overigens is de formule TF*IDF niet nieuw, het is in de vorige eeuw ontstaan en toegepast op 'gewone' teksten in documenten en verzamelingen van documenten. Op internet wordt het door zoekmachines als Google en Yandex gebruikt. Als SEO tool, om zelf te bepalen welke keywords goed scoren, wordt het maar weinig gebruikt. Alleen in Duistland wordt het veel gebruikt, met name doordat de Duitse SEO-expert Marcus Tandler het heeft geintegreerd in zijn SEO tool Ryte.com  (vroeger: Onpage.org)

Met een tool die TF*IDF uitrekent en laat zien, ben je in staat om de ideale zoekwoorden voor je website(pagina) te vinden. Niet alleen kun je je teksten optimaliseren voor 1 zoekwoord, maar de tool wijst je, tijdens het maken van je tekst, op andere termen die moeten worden opgenomen in je tekst om deze zo uniek mogelijk te maken.

tf*idf grafiek met zoekwoorden

In de praktijk
TF*IDF helpt me om juist die zoekwoorden te vinden die anders over het hoofd gezien worden. Maar juist ook om te wijzen op zoekwoorden die teveel in een artikel staan of te vaak gebruikt worden, terwijl ze van minder belang zijn. Hierop anticiperen terwijl je de tekst schrijft, is zeer waardevol.
In bovenstaande grafiek, waarbij het zoekwoord 'extensions' als uitgangspunt is genomen, is duidelijk te zien dat het woord 'afspraak' te veel op de webpagina is gebruikt.( het scoort veel te hoog) Het woord kwam ook 5x op de pagina voor bij een vrij korte tekst inclusief een H2-tag en 2 linkjes waarin het woord 'afspraak' ook voor komt.
Ook zien we dat het woord 'extensions' hoog scoort, maar dat het woord 'hairextensions' niet scoort, een gemiste kans en makkelijk te voorkomen door in de tekst ook dit zoekwoord op te geven.
Deze SEO-tool gefet ook een lijstje met Nieuwe zoekwoord idee├źn, waaronder het woord 'balmain'. Dit blijkt in combinatie met het woord 'extensions' een veel gebruikte term te zijn op de websites van de concurrentie. Door ook dit woord te gebruiken op de webpagina, zal de hele pagina beter scoren op het zoekwoord 'extensions'.

Wil je meer weten over de SEO-tool met TF*IDF, lees dan het artikel over SEO-dashboard. of neem contact met ons op.

Meer info over TF*IDF:
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Tf%E2%80%93idf

 

 

 

 

 

Het SEO-dashboard is voor iedereen:

De voordelen voor jou:

Online SEO-dashboard: SaaS oplossing - Software as a Service - geen installatie nodig, werkt op alle browsers
Platform onafhankelijk: werkt voor Joomla, Wordpress, Drupal of andere systemen
Voor iedereen: geschikt voor eindgebruikers en agencies
Volledig Nederlandstalig: alles in duidelijke taal
Bespaar tijd: alle informatie op 1 website en toegankelijk voor meerdere mensen

Contact

1-2-appletree vof
tel: 078-6179510
info@1-2-appletree.nl

Offerte aanvragen

KvK: 84555270

Internetburo Dordrecht

Als internet bureau helpen wij ZZP-ers, bedrijven en organisaties uit heel Nederland met het ontwikkelen van websites. Vanuit onze vestiging in Dordrecht werken wij voor regionale (Dordrecht, Rotterdam) en nationale opdrachtgevers.

 

1-2-appletree werkt mee in BizzMix:

BizzMix small