Joomla migratie

joomla migratieDe huidige hoofdversie van het Joomla CMS is 3.x (waarbij de x ook een nummertje is) Is jouw Joomla website van een lagere versie, dan is een Joomla migratie noodzakelijk. Als je Joomla als CMS gebruikt, dien je, net als andere software die je online gebruikt, steeds de nieuwste versie te gebruiken. Niet alleen is dat veiliger, het werkt ook nog eens beter.

We verzorgen regelmatig migraties van oudere versies van Joomla naar 3.x. Op dit moment (19-9-2018) is dat versie 3.8.12. Daarbij werken we op een testlocatie, zodat de huidige site intact blijft en klanten daar gebruik van kunnen blijven maken, zolang de site goed werkt.

Waarom Joomla migreren?

Software die online staat, is door iedereen te benaderen, ook hackers! Een CMS (zoals Joomla) bevat heel veel code en bevat de mogelijkheid mails te versturen of bezoekers door te sturen naar andere sites. Je begrijpt het al, zodra een oude versie kwetsbaar wordt, vanwege veiligheidslekken die niet gedicht zijn met een update, loopt je website het risico gehackt / misbruikt te worden. En dat wil je voorkomen. Denk alleen al eens aan imago schade of privacy-wetgeving. Maar ook naar de hostingprovider toe ben je verplicht je website technisch up-to-date te hebben.
Zodra je een Joomla website hebt met een lager nummer dan 3.x is een update niet meer voldoende. Er moet vaak meer geregeld worden om je website over te zettten naar 3.x en daarom noemen we het een migratie. De content (tekst en afbeeldingen) kunnen vaak nog wel eenvoudig overgezet worden. Zaken zoals componenten, plugins en modules moeten nogal eens opnieuw geinstalleerd en ingericht worden.

Migratie van Joomla 1.0 naar 3.x

Heb je een website met Joomla 1.0 dan zullen we de migratie geheel handmatig uitvoeren. Deze versie is zo gedateerd, dat er geen 'tools' voor zijn om het te automatiseren. We installeren een schone Joomla 3.x omgeving en bouwen de website na, overeenkomstig de oude Joomla 1.0 versie. Teksten en afbeeldingen zijn vaak wel te kopieƫren, wel zullen we de opmaak (lettertype, -grootte, vet, etc.) opnieuw aanbrengen.
Joomla 1.0 is in juli 2009 end-of-live gegaan, dat betekend dat er sindsdien geen veiligheidsupdates meer uitkomen.

Migratie van Joomla 1.5 naar 3.x

Je website met Joomla 1.5 kunnen we voor een deel met hulp van een handige tool overzetten naar Joomla 3.x.
Wel installeren we een schone Joomla 3.x omgeving en installeren een nieuwe template die gelijkt op de 'oude' site. Componenten, modules en plugins worden opnieuw geinstalleerd en ingericht. De menustructuur wordt handmatig gecontroleerd en waar nodig aangepast.
Joomla 1.5 is in sept 2012 end-of-live gegaan, dat betekend dat er sindsdien geen veiligheidsupdates meer uitkomen.

Migratie van Joomla 2.5 naar 3.x

De makkelijkste migratie is die van Joomla 2.5 naar 3.x. Wel zullen we de gebruikte extensies (componenten, modules en plugins) opnieuw installeren en instellen. Ook de template zal opnieuw worden gedownload (als deze beschikbaar is) en  worden geinstalleerd. Vervolgens wordt alels nog eens goed gecontroleerd.

Template

De template bevat de vormgeving van je website en bestaat uit een hele set van bestanden die o.a. nodig zijn om je website responsive te laten zijn. Ook van templates komen updates uit als deze door een template-bedrijf zijn gemaakt. Echter, de ontwikkeling van een template kost veel tijd, templates gemaakt voor Joomla 1.0 zullen niet geupdate worden naar de nieuwste Joomla versies. Ook kan een template voor Joomla 1.5 niet gemigreerd worden naar een hogere versie.
Als de door jouw gebruikte template niet meer leverbaar is voor je nieuwe Joomla versie, dan zullen we op zoek moeten naar een template die lijkt op wat je daarvoor hebt gebruikt. Als voordeel heb je dat je dan ook modernere technieken kunt gebruiken, zoals responsive design, een Pagebuilder om complexe pagina's mee te bouwen, etc.

 

Kosten van migratie

De kosten van een Joomla migratie zijn geheel afhankelijk van de nu gebruikte Joomla versie, de grootte en complexiteit van de site. Een website met veel extensies zal meer tijd vragen om alles opnieuw aan te schaffen / downloaden, installeren en inrichten. Vaak moeten er keuzes gedaan worden voor alternatieve extensies, omdat niet alles wat in de oude Joomla versie werkte, nog beschikbaar is.
En als we toch bezig zijn, wil de klant vaak ook nieuwe functionaliteit inbouwen of aanpassen. Ook daar houden we graag rekening mee.

Vraag een offerte aan voor jouw migratie.

Terug naar: Joomla overzicht

Contact

1-2-appletree vof
tel: 078-6179510
info@1-2-appletree.nl

Offerte aanvragen

KvK: 84555270

Internetburo Dordrecht

Als internet bureau helpen wij ZZP-ers, bedrijven en organisaties uit heel Nederland met het ontwikkelen van websites. Vanuit onze vestiging in Dordrecht werken wij voor regionale (Dordrecht, Rotterdam) en nationale opdrachtgevers.

 

1-2-appletree werkt mee in BizzMix:

BizzMix small