• Home
  • mobiele websites

Mobiele websites

Steeds vaker worden websites via tablets en smartphones bezocht en dat maakt het hebben van een site die goed zichtbaar is op deze devices steeds belangrijker.

Ook zoekgigant Google heeft richtlijnen voor websites en één daarvan is het mobielvriendelijk maken van de website.
Dat kan  op verschillende manieren, een veel gebrukte manier is het responsive maken van de website. De site past zich dan aan aan het device waarmee de site bezocht wordt. Technisch gezien kan er gekeken  worden naar de afmetingen van het scherm (klein scherm is dan mobiel) of er kan gekeken worden naar de http-headers en welk merk/type apparaat er gebruik wordt. Je website aanpassen aan al deze verschillende apparaten en versies kan wel eens flink lastig zijn, vandaar dat we veelal kiezen voor de scherm-afmetingen.

 responsive webdesign

Responsive design

Een responsive design is de makkelijkste weg ook als het gaat om technisch onderhoud. Voordeel is ook dat de URL's van de site voor desktop en mobiel gebruik hetzelfde blijven. Om er voor te zorgen dat Google kan zien dat de site responsive is, is toegang nodig tot de 'code' die gebruikt wordt om de site responsive te maken, ofwel, Google wil de CSS en Javascript bestanden kunnen lezen. Deze bestanden zijn standaard afgeschermd voor zoekmachines middels het robots.txt bestand.
Wil je weten of jouw site mobielvriendelijk is? Je kunt het meteen checken  via de site https://search.google.com/search-console/mobile-friendly
Een andere optie is om de optie Fetch as Google uit te voeren in Google Search Console (vroeger: Google Webmaster Tools)

google test mobiel vriendelijk

 

AMP (Accelerated Mobile Pages)

Een nieuwe techniek die je steeds vaker tegen komt. AMP is de afkorting van ‘Accelerated Mobile Pages’, het is een methode om webpagina’s te bouwen met statische content die heel snel laadt in de (mobiele) browser van de bezoeker. Je kunt AMP-pages zelf hosten, maar nog sneller werkt het als Google jouw AMP-pages overneemt en host, waardoor ze nog sneller aan de gebruiker geserveerd kunnen worden.
AMP wordt met name gebruikt voor nieuws- of blogberichten.

Project AMP

AMP is een open source project van o.a Google, Twitter en grote uitgevers zoals de BBC  en de New York Times.
Technisch bekeken is AMP een hele eenvoudige HTML website een light-variant dus, vandaar ook dat een AMP-pagina heel snel op een mobiel te laden is. Ze worden met name getoond in de zoekresultaten (SERP's) als wordt voldaan aan onderstaande voorwaarden:

  • je bekijkt Google zoekresultaten via een mobiel
  • er zijn AMP's beschikbaar voor de zoekopdracht
  • je mobiel heeft (op mdat moment)  een lage internet-snelheid

Een bestaande website, bijv. je Joomla site met nieuwsberichten of artikelen kun je ook beschikbaar maken voor AMP.
Heb je hierin interesse?  Neem dan contact met ons op.

 

 

Contact

1-2-appletree vof
tel: 078-6179510
info@1-2-appletree.nl

Offerte aanvragen

KvK: 84555270

Internetburo Dordrecht

Als internet bureau helpen wij ZZP-ers, bedrijven en organisaties uit heel Nederland met het ontwikkelen van websites. Vanuit onze vestiging in Dordrecht werken wij voor regionale (Dordrecht, Rotterdam) en nationale opdrachtgevers.

 

1-2-appletree werkt mee in BizzMix:

BizzMix small