Wat is een sitemap?

sitemapEen XML sitemap is een bestand die een overzicht weergeeft van alle webpagina's op een website. Het is tevens een XML-bestand wat speciaal gemaakt is voor zoekmachines om makkelijk te lezen. Je kunt een sitemap zien als de inhoudsopgave van een boek.

Naast de XML-sitemap  (sitemap.xml)  is er vaak ook nog een sitemap die bezoekers kunnen bekijken, de HTML sitemap. Met name voor grote websites is dit een handig hulpmiddel om te zien welke onderwerpen er op een site staan en hoe de structuur is.
Onderstaand een voorbeeld van een XML-sitemap. Per webpagina wordt weergegeven: de URL van de pagina, de relatieve prioriteit (een getal tussen 0 en 1.0) en de frequentie waarmee de pagina mogelijk wordt ververst.

xml sitemap joomla

Joomla en sitemaps

Voor het CMS Joomla zijn  verschillende extensies verkrijgbaar die automatisch een XML-sitemap genereren voor je website. Belangrijk daarbij is dat de vermelding van sitemap.xml ook in de robots.txt wordt opgenomen. Hierdoor kunnen zoekmachines makkelijk toegang krijgen tot de sitemap.xml.

Sitemap extensies voor Joomla:

  • JSitemap (betaald)
  • OSmap
  • Aimy sitemap
  • DYNO mapper (betaald)

Sitemap aanmelden bij Google

Het is handig om je XML-sitemap aan te melden bij Google, zodat Gogle meteen toegang krijgt en je site makkelijk kan indexeren. Hiervoor kun je gebruik maken van Google Search Console (vroeger:  Google Webmastertools).
Ben je hiermee bekend? Ga dan in het menu naar Crawlen > Sitemaps
Daarna klik je rechts bovenin op 'Sitemap toeveogen / testen'

 Google Search Console sitemap toevoegen

 

 

MOD_RAXO_ALLMODE_NOIMAGE
oktober 29, 2018 2844

Wat is bouncepercentage?

in zoekmachine optimalisatie
Het begrip bouncepercentage wordt nog wel eens verkeerd begrepen. Eigenlijk is dit het percentage van de bezoekers die je website bezoeken, slechts 1 pagina bekijken en dan de website weer verlaten. Het wordt ook wel het weigeringspercentage genoemd. De…
webmaster tools
augustus 16, 2017 1885

Wat is Google Search Console?

in zoekmachine optimalisatie
Google Search Console is een platform waar je je website kunt aanmelden en daarmee kunt laten communiceren met Google. Je kunt er aangeven welke versie van je website geindexeerd moet worden (http of https en met of zonder www ervoor), je kunt er…
tag label
augustus 16, 2017 2205

Gebruik ALT tags voor afbeeldingen voor betere SEO

in zoekmachine optimalisatie
Ook de afbeeldingen op je site kun je optimaliseren, en daarmee de pagina waarop ze staan beter omschrijven voor zoekmachines. Daarvoor gebruik je de ALT-tag van een afbeelding. Hiermee geef je een korte omschrijving van de afbeelding, waardoor Google beter…

Contact

1-2-appletree vof
tel: 078-6179510
info@1-2-appletree.nl

Offerte aanvragen

KvK: 84555270

Internetburo Dordrecht

Als internet bureau helpen wij ZZP-ers, bedrijven en organisaties uit heel Nederland met het ontwikkelen van websites. Vanuit onze vestiging in Dordrecht werken wij voor regionale (Dordrecht, Rotterdam) en nationale opdrachtgevers.

 

1-2-appletree werkt mee in BizzMix:

BizzMix small