SEO voor Joomla

Een Joomla website kan met enkele extra ingrepen en handige tools eenvoudig geoptimaliseerd worden voor zoekmachines. Search Engine Optimization (SEO) wordt dit ook wel genoemd.

SEO bestaat uit 3 componenten:

  • techniek
  • tekst
  • links

SEO en techniek

De techniek van de website wordt zodanig aangepast dat zoekmachines de website beter kunnen indexeren. Denk hierbij aan zoekmachine-vriendelijke URL's, afgekort SEF. Maar denk ook aan een source-ordered template, waarbij de tekst van de content boven de menu's komt te staan in de uiteindelijke HTML die de zoekmachines zien.
Het gebruik van ALT-tags en TITLE-tags van bijv. afbeeldingen valt hier ook onder.
Standaard gebruikt Joomla voor de titels niet de H1 tags, die juist zo belangrijk zijn voor zoekmachines zoals Google.

De Joomla-SEO-tool die we gebruiken maakt het mogelijk om titels, etc. eenvoudig te voorzien van de belangrijke Heading1 (H1) tags, waardoor een zoekmachine de webpagina's beter zal beoordelen.

SEO en tekst

Bij deze optimalisatie techniek worden de keywords (zoekwoorden) gebruikt in de tekst (content) van de website zelf, zodat de pagina's van de site beter worden geïndexeerd. De keywords worden gebruikt in de titel, de subkopjes (H1...H4) en uiteraard in de teksten zelf. Uiteraard wordt elke pagina voorzien van de metatag DESCRIPTION. In Joomla kun je per pagina een eigen metatag DESCRIPTION opgeven, dit is de tekst die bijv. door Google geplaatst wordt in het zoekoverzicht.

De Joomla-SEO-tool maakt het mogelijk om in één overzicht gemakkelijk de verschillende metatags DESCRIPTION, titels, etc., zichtbaar te maken en aan te passen.

joomla seo metatag description

SEO en links

Het hele internet is afhankelijk van links naar andere websites en uiteraard naar pagina's binnen de eigen website.
Interne links worden geoptimaliseerd. De tekst waarmee wordt gelinkt is namelijk erg belangrijk.
Externe links zijn de links van andere websites naar jouw eigen website. Google ziet deze als belangrijk, maar er zijn wel voorwaarden; jouw website (pagina) wordt pas als belangrijk gezien als de link vanaf de andere site, op een site staat die met dat onderwerp te maken heeft. Eigenlijk moet de verwijzende website ook belangrijk zijn.

Handig SEO overzicht in Joomla

Per pagina stel je eenvoudig zelf de belangrijkste SEO parameters in, zoals de titel van je webpagina, en de 'meta omschrijving' (description).
De handige tool RSSEO (beschikbaar voor Joomla) geeft per pagina aan hoe je scoort voor elk item én, nog belangrijker, het geeft ook aanwijzingen of je het goed gedaan hebt en waar je nog wat kunt verbeteren. Bekijk het zelf hieronder:

rsseo pagina

Een ander alternatief is een SEO-extensie waarbij je voor elke 'pagina' ook één of meerdere keywords opgeeft, zodat je artikel gescand en beoordeeld wordt op de belangrijkste SEO punten voor dat keyword. Zie het voorbeeld hieronder:

seo scan met route66 (joomla extensie)

 

Wil je ook een Joomla website met de SEO-plugin? Neem dan contact met ons op!

Vraag offerte aan

SEO dashboard

SEO dashboard - online SEO toolEen nog uitgebreider SEO-tool is ons SEO-dashboard. Deze is niet alleen voor Joomla sites maar kan voor elke website gebruikt worden.
Het is een aparte webapplicatie waar je online toegang tot krijgt. Naast het beoordelen van je webteksten op zoekwoorden, titels en metatags, kan deze tool nog veel meer. Ben je serieus met zoekmachine optimalisatie bezig, dan is dit een must!
Het biedt o.a. zoekwoord onderzoek, on-page SEO test, linkbuilding mogelijkheden, vergelijk met concurrentie, etc.
Je kunt het samen gebruiken; met de marketing afdeling, SEO-buro, je webbouwer en je tekstschrijver. Je kunt meerdere mensen toegang geven om met je samen te werken.
Ook biedt het integratie van verschillende Google diensten (Analytics, Search, Adwords, Mijn Bedrijf, etc).
Kortom, de ideale tool voor iedereen die SEO en zoekmachine optimalisatie serieus neemt.
Lees meer op: SEO-dashboard - de online tool

 

Blog: SEO check in je Joomla website

Contact

1-2-appletree vof
tel: 078-6179510
info@1-2-appletree.nl

Offerte aanvragen

KvK: 84555270

Internetburo Dordrecht

Als internet bureau helpen wij ZZP-ers, bedrijven en organisaties uit heel Nederland met het ontwikkelen van websites. Vanuit onze vestiging in Dordrecht werken wij voor regionale (Dordrecht, Rotterdam) en nationale opdrachtgevers.

 

1-2-appletree werkt mee in BizzMix:

BizzMix small