PHP update voor Joomla

Heb je een mail gehad over het updaten van PHP of een melding gezien in je site met de tekst:
Error – We have detected that your server is using PHP 7.2.xx which is obsolete and no longer receives official security updates ….

 php error melding

Dan is het tijd om de PHP-versie die door de hoster wordt gebruikt, te updaten naar een nieuwere versie. Dat kun je de hoster laten doen, of wellicht zelf instellen in het admin-panel van de hoster. Maar let op dat je zeker weet dat je site ook blijft werken bij een nieuwere PHP-versie.

Ook kan het voorkomen dat je waarschuwings-melding krijgt van gebruikte extensies, die niet meer werken, omdat je een te oude versie van PHP gebruikt. Een update van je extensie vereist ook  een update van PHP. (zie hieronder)

php error update

 

PHP zelf updaten?

Maak eerst een backup, check of je van je CMS en alle extensies de nieuwste versie hebt en check ook je theme/template.
Pas dan kun je PHP updaten en je website checken.

Heb je een mail gekregen van je website ontwikkelaar?

Dan kun je het beter uitbesteden en laten doen. Ook dan worden er eerst backups gemaakt en gecheckt of alle extensies up to date zijn. Het komt nogal eens voor dat er extensies in de site ‘verstopt’ zitten, die niet werken met een nieuwere PHP versie. Je site doet dan mogelijk helemaal niets meer, geeft een witte pagina of de backend werkt niet meer. Het oplossen daarvan kun je beter over laten aan een expert.

Dit is hoe wij het doen

Uiteraard maken we eerst een backup van je hele site en de database, die slaan we veilig op op een andere locatie dan waar je website staat. Vervolgens zoeken we uit hoe we de PHP versie bij je hostingpakket kunnen aanpassen en voeren dat uit. Of we overleggen met de hostingpartij, zodat zij het instellen (alleen als we er zelf niet bij kunnen). Direct daarna testen we of je website nog goed blijft werken. Joomla en veel extensies die je gebruikt zijn geschikt voor de nieuwe PHP versie. Maar… we kunnen niet alles zien, zeker niet de template van je site. Het kan zijn dat er problemen zijn met extensies of je template, dat ze niet goed samenwerken met PHP versie 7.4.
In dat geval gaan we kijken of we dat direct kunnen oplossen. In de meeste gevallen lukt dat. Bij sommige oudere websites met een verouderde template wordt het lastig. Als dat zo is, zullen we dat melden en overleggen we hoe we het kunnen oplossen.

Offerte vragen

 

En Joomla 4?

Wellicht heb je ook al een melding gezien over Joomla 4. Deze is eind 2021 uitgekomen. Het is de opvolger van je huidige Joomla 3.10.x site die je nu hebt. De upgrade naar Joomla 4 is wat gecompliceerder. Alle extensies in je site moeten dan ook beschikbaar zijn voor Joomla 4. Voor veel extensies is dat nu wel het geval, maar nog niet van alle, die worden hopelijk de komende maanden ontwikkeld. Je template die in je site zit zal niet werken in Joomla 4, die moet dus of geüpdatet worden naar een nieuwe (als die door je template leverancier gemaakt is) of vervangen door een nieuwe. Kortom, dit kost wat meer tijd om over te gaan van 3.10.x naar 4.0
Je Joomla 3.10.x site wordt nog ondersteund tot aug 2023, we hebben dus nog iets meer dan een jaar om je site te ‘migreren’ naar een Joomla 4 site.
De komende maanden zullen we de eerste sites van klanten naar Joomla 4 gaan migreren, waarbij we beginnen met de sites die het makkelijkste over kunnen gaan. Zodra we tijd hebben voor jou site, zullen we een berichtje sturen.
De ‘migratie van Joomla 3.10.x naar 4’ zal wat extra tijd kosten en valt buiten het onderhouds abonnement. Door de komende maanden eerst ervaring op te doen, proberen we de tijd die het kost en de kosten te beperken voor je.

Veel gestelde vragen

Is updaten nodig?

In één woord: Ja. De ontwikkeling van het internet gaat door en daarmee komen er steeds nieuwe versies uit van o.a. PHP. Bezoekers van je site maken gebruik van browsers die ook steeds weer een update krijgen die gebruik willen maken van nieuwere PHP-functies. PHP gaat door met hun ontwikkeling en doet geen onderhoud meer aan de oudere versies. Waardoor oude versies onveilig worden. Overzicht PHP versies: https://www.php.net/supported-versions.php
Wij willen niet dat jouw site onveilig wordt maar ook willen we niet dat via jouw site, de sites van andere klanten gevaar lopen. Kortom, updaten moet een keer gebeuren.

Waarom doet de hoster het dan niet?

Sommige hosters doen dat wel. Sommige doen het zonder te vragen: ze updaten PHP en dwingen je om een nieuwere versie te gebruiken. Websites vallen dan om of werken niet meer, omdat er van te voren niet getest is. Dat wil je toch niet. Andere kondigen het van te voren aan en geven mogelijkheden om uitgebreid te testen.
Veel hosters doen niets en laten oude versies staan. Zij zien het als de verantwoordelijkheid van de website eigenaar. Doe je niet zelf op tijd updaten, dan loop je kans dat je site onveilig wordt en gehackt wordt. Je hoster ligt daar niet wakker van. Zolang jij een site hebt draaien kunnen ze jouw facturen sturen voor de hosting. Dat is onze ervaring.
Vergelijk je het updaten van PHP met je auto, dan kun je het zien als de grote en kleine beurten van je auto. Je bent zelf verantwoordelijk en je weet dat het nodig is, en even uitstellen kan vaak wel, maar te lang uitstellen kan desastreus zijn.

Waarom zit dit niet in het onderhouds abonnement?

In het onderhoud zit Joomla met de extensies die je hebt en gebaseerd op een werkende site die we veilig willen houden. Joomla en veel extensies die we up-to-date houden zijn vaak wel geschikt voor een nieuwe PHP versie, maar heel zeker weten doen we dat niet. En ook je template geeft vaak problemen. Het kost ons daarom meer tijd om te testen en oplossingen te bedenken voor issues die we tegen komen. En andere sites geven helemaal geen problemen, die gaan probleemloos over.
We kunnen van te voren niet inschatten hoeveel tijd het kost. Nou ja, een grove inschatting is mogelijk: 1 tot 3 uren voor de meeste sites.

Wat is PHP?PHP logo

PHP is een scripttaal dat staat voor PHP Hypertext Preprocessor en is een belangrijke taal voor het maken van dynamische webpagina's, zoals gebruikt door allerlei CMS systemen.

Geldt dit alleen voor Joomla?

Nee, alle CMS systemen (zoals Wordpress, Drupal, etc) die werken met een database en onderliggend PHP als taal, hebben te maken met updates van PHP en de website die daarop moet worden aangepast en getest.

Offerte vragen

 

Contact

1-2-appletree vof
tel: 078-6179510
info@1-2-appletree.nl

Offerte aanvragen

KvK: 84555270

Internetburo Dordrecht

Als internet bureau helpen wij ZZP-ers, bedrijven en organisaties uit heel Nederland met het ontwikkelen van websites. Vanuit onze vestiging in Dordrecht werken wij voor regionale (Dordrecht, Rotterdam) en nationale opdrachtgevers.

 

1-2-appletree werkt mee in BizzMix:

BizzMix small