• Home
  • Blog
  • Ontwikkeling Joomla 1.5 gestopt!

Ontwikkeling Joomla 1.5 gestopt! En nu?

In september 2012 is de ontwikkeling van Joomla 1.5 gestopt. Gelukkig zijn er nieuwere versies in de plaats gekomen. Naast Joomla 2.5 is er nu al Joomla 3.6 en de ontwikkeling gaat door.

De ontwikkeling van Joomla 1.5, waarmee miljoenen sites zijn gebouwd, is gestopt, maar dat betekent niet dat jouw website opeens niet meer zal werken. De ontwikkelaars van Joomla zelf en die van de extensies houden zich niet meer met versie 1.5 bezig, maar besteden hun tijd aan de nieuwe versies. Dit heeft uiteraard wel consequenties:

Incompatibiliteit

Ofwel, Joomla 1.5 zal niet meer goed samenwerken met de rest van de software op de server. Joomla draait veelal op een webserver waarop Linux, Apache en PHP draaien. De ontwikkeling van deze software gaat door, waardoor Joomla 1.5 op een gegeven moment niet meer kan 'praten' met de onderliggende software. Dat die ontwikkeling door gaat is ook belangrijk: bugs worden opgelost, nieuwe technologien verschijnen en software wordt sneller en slimmer.

Bugs en hacks

Van Joomla 1.5 komen geen updates en verbeteringen meer uit, waardoor bugs en veiligheidsproblemen niet meer worden verholpen. En dat laatste is een groot risico, je wil immers niet dat je website onveilig wordt. Hackers hebben nl dan de mogelijkheid om je website binnen te dringen en de website over te nemen, spam te versturen, virussen / malware te verspreiden of opgeslagen gegevens (mailadressen?) te misbruiken of te veranderen.

Heb je te maken met incompatibiliteits-problemen of wordt de site gehackt, dan is er niet de mogelijkheid dat te herstellen en weer verder te gaan. De site wordt veelal offline geplaatst en een nieuwe website zal ontwikkeld moeten worden.Soms is het mogelijk om een hack tijdelijk te herstellen en de content van de site te migreren naar de nieuwe site.

Wat te doen?

Je kunt het laten zoals het is en hopen dat Joomla 1.5 nog even goed blijft werken en veilig blijft. (Voor onze klanten hebben we inmiddels 2 bugs binnen Joomla alsnog kunnen verhelpen)
We raden je niet aan om maar 'niets te doen'. Kies je er wel voor, zorg dan regelmatig voor het maken van een backup, gaat het eens fout, dan is een backup achter de hand om van daaruit een nieuwe site te ontwikkelen. Hou er wel rekening mee dat je site spontaan 'uit de lucht gehaald' kan worden en dat het even duurt voordat een nieuwe site weer in de lucht is.Je kunt migreren naar Joomla versie 2.5 of 3.2. Dit is een uitstekende keuze omdat je daarmee je website veilig houdt en klaar voor de toekomst. Maar houd er wel rekening mee dat Joomla 2.5 een heel andere versie is dan 1.5. Migreren is eigenlijk het opzetten van een nieuwe website. Wel kan de content (tekst, afbeeldingen, menu's) worden overgezet. Extra extensies zullen opnieuw geinstalleerd en ingericht moeten worden. Een voordeel is dat bijv gekozen kan worden voor vernieuwing: een responsive template (die zich aanpast aan desktop, tablet en smartphone)Of overstappen naar een ander CMS. Als je toch wil wijzigen is dit het moment om eventueel te switchen. Er zijn vele CMS-en beschikbaar. Was Joomla 1.5 te beperkt en wil je meer functionaliteit en content types aanmaken, dan zou Drupal wat voor je zijn.
Vond je Joomla te ingewikkeld en gebruikte je toch niet alle functionaliteit, dan is Wordpress een optie.

Vanuit 1-2-appletree hebben we inmiddeles al veel ervaring opgedaan met Joomla versie 2.5 en de dit jaar verschenen 3.2.

Heb je vragen, neem dan contact met ons op.

Bekijk meer blog artikelen

Tags: Joomla

Contact

1-2-appletree vof
tel: 078-6179510
info@1-2-appletree.nl

Offerte aanvragen

KvK: 84555270

Internetburo Dordrecht

Als internet bureau helpen wij ZZP-ers, bedrijven en organisaties uit heel Nederland met het ontwikkelen van websites. Vanuit onze vestiging in Dordrecht werken wij voor regionale (Dordrecht, Rotterdam) en nationale opdrachtgevers.

 

1-2-appletree werkt mee in BizzMix:

BizzMix small