Nooit meer spam!

Hoe je web-form-spam in je mailbox voorkomt

Ken je dat? Je mailbox die volloopt met mailtjes van mensen die je contactformulier op je site invullen met vreemde namen en niet bestaande mailadressen? ‘Is dat wel echt?’ denk je dan. En eigenlijk weet je het wel. Het is niet echt, het is web-form-spam.

Ik hoor het wel eens van klanten, helaas. De strijd om dit soort mailtjes tegen te gaan is lastig.
Echter, met een nieuwe plugin kun je eenvoudig een halt toebrengen aan deze mailtjes. De plugin OSpam-a-not installeren in je Joomla site en je web-form-spam stopt!

Wat zijn die spam mails?

Waarschijnlijk een bot die automatisch je contactformulier invult met nepnamen en nep mailadressen en als ze de kans krijgen, plaatsen ze ook nog wat reclame met een linkje naar hun site in het formulier. En die linkjes kunnen wel eens foute boel zijn; ze kunnen naar een website met malware of andere ongein leiden. Niet op klikken dus!

Wat doet OSpam-a-not?

Het doet 2 heel slimme dingen: Time Gate en Honeypot.

Honeypot
Als eerste herkent het op je website elk formulier waar je iets kunt invullen zoals een naam en een mailadres en voegt daar een extra verborgen veld aan toe, dat voor een bezoeker niet zichtbaar is. Een spam-bot kijkt alleen naar de code van je site en ziet daarom dat extra veld wél en vult daar dus wat in (de honeypot). Zodra dat gebeurt, herkent de plugin dat het niet om een mens van vlees-en-bloed gaat maar een spam-bot. Je begrijpt het, er wordt op dat moment niets met de ingevulde gegevens gedaan.

Time Gate
Het tweede wat de plugin doet is een tijdsstempel toevoegen. Het kijkt hoelang degene die het formulier invult erover doet. De tijd is instelbaar, van bijv. 5 tot 30 sec. Een spambot zal geautomatiseerd, en dus heel snel, het formulier invullen en verzenden. Een echte bezoeker zal er enkele seconden tot misschien wel een minuut over doen om alle velden in te vullen. Ook hier weer kan de plugin dus onderscheid maken in een spam-bot en een echte bezoeker.

Waarom doen spammers wat ze doen?

Web form spam, zoals het ook wel wordt genoemd, loont blijkbaar. Daarom bestaat het nog steeds. De reden dat spammers dit doen is omdat ze proberen kwetsbaarheden te vinden op je website om wellicht toegang te kunnen krijgen tot je mailserver via je web-formulier. Daarmee zullen ze proberen kwaadwillende-code via je web-formulier naar binnen te krijgen.
Ze denken dat ze op deze manier links op je webpagina’s kunnen publiceren die leiden naar spam-sites waar je gekke pilletjes of malware kunt verkrijgen. En omdat Google belang hecht aan inbound-links (en daarmee website indexeert) loont het om op veel websites heel veel linkjes te plaatsen naar de foute sites die de spammer beheert.
Sommige webformulieren zijn namelijk bedoeld om commentaar te geven op een blog of een bericht in een gastenboek te plaatsen. Spammers checken echter niet waar jouw formulier voor dient en of hun aktie dus zin heeft. Als ze de kans krijgen steeds weer je formulier in te vullen, zullen ze dat zeker doen.

Wil jij voortaan verlost zijn van spam-mailtjes die via je formulier naar je toegestuurd worden? Installeer dan OSpam-a-not en stel de tijd in op een waarde ergens tussen 5 en 30 sec.

OSpam-a-not kun je downloaden vanaf Joomlashack

Wil je het aan ons uitbesteden, laat het even weten:

Contact

 

Contact

1-2-appletree vof
tel: 078-6179510
info@1-2-appletree.nl

Offerte aanvragen

KvK: 84555270

Internetburo Dordrecht

Als internet bureau helpen wij ZZP-ers, bedrijven en organisaties uit heel Nederland met het ontwikkelen van websites. Vanuit onze vestiging in Dordrecht werken wij voor regionale (Dordrecht, Rotterdam) en nationale opdrachtgevers.

 

1-2-appletree werkt mee in BizzMix:

BizzMix small