• Home
  • Blog
  • NIS2 directive regels en domeinnamen

NIS2 directive regels en domeinnamen

De NIS2 is een Europese richtlijn die eisen stelt aan de digitale beveiliging van bepaalde bedrijven en sectoren. Als leverancier van domeinnamen hebben wij daar mee te maken. En jij als klant mogelijk ook. Artikel 28 is namelijk geheel gericht op de domeinnaamaanbieders.

NIS-2 gaat in Nederland de cyberbeveiligingswet heten. De europese deadline staat op 17 okt 2024… maar dat gaan we hier in NL niet halen, het zal ergens medio 2025 worden voordat de wetgeving hiervoor rond is.
Echter, de domein registrars waarmee wij samen werken gaan inmiddels al wel stappen zetten om e.e.a. in te voeren. Bij registratie van een domeinnaam is dan een mailadres én telefoonnummer verplicht.

Wat dit betekent voor nieuwe domeinnamen?

(en dan met name .nl .fr en .de)

Vanaf 14 oktober ontvangen domeineigenaren waarvan de e-mailadressen nog niet zijn geverifieerd bij de registrar een e-mail om hun e-mailadres te verifiëren door op een link te klikken. Deze verificatie is slechts één keer per e-mail vereist. Als de domeineigenaar niet binnen 14 kalenderdagen verifieert, worden alle domeinen die aan dat e-mailadres zijn gekoppeld, opgeschort.
Kortom, echt wel even iets om in de gaten te houden. De eerste mails hierover zijn al naar klanten gestuurd.

Wat betekent dit voor bestaande domeinnamen?
Voor domeinen die vóór 14 oktober zijn geregistreerd, is e-mailverificatie nog steeds vereist, maar er zullen geen opschortingen plaatsvinden vóór 15 januari 2025 om verstoringen te voorkomen. Na deze datum worden alle domeinen met niet-geverifieerde e-mailadressen opgeschort.

 nis 2

Voor België (.be) zijn de regels nog iets uitgebreid.
Naast de naw-gegevens is ook het telefoonnummer en VAT nummer vereist (VAT alleen als je als organisatie eigenaar bent van de domeinnaam).

En mogelijk zal verificatie in Belgie plaats vinden op zowel het telefoonnummer als het e-mailadres.

 

NIS2 richtlijn
De richtlijn is er op gericht op het verbeteren van de digitale en economische weerbaarheid van Europese lidstaten.

 Meer info: website SIDN

Contact

1-2-appletree vof
tel: 078-6179510
info@1-2-appletree.nl

Offerte aanvragen

KvK: 84555270

Internetburo Dordrecht

Als internet bureau helpen wij ZZP-ers, bedrijven en organisaties uit heel Nederland met het ontwikkelen van websites. Vanuit onze vestiging in Dordrecht werken wij voor regionale (Dordrecht, Rotterdam) en nationale opdrachtgevers.

 

1-2-appletree werkt mee in BizzMix:

BizzMix small