Gravatar – overal dezelfde profielfoto

gravatarHerken je dat? Je komt op een site waar mensen zich bijv. opgeven voor een event en van sommigen staat er een foto naast de naam en van anderen juist niet. En als je dan zelf een reactie plaatst kun je nergens een foto-upload mogelijkheid vinden. Hoe krijgen anderen dat dan wel voorelkaar?! Gravatar staat voor Globally Recognized Avatar (ofwel: wereldwijd herkende avatar). Het is een centraal opgeslagen gebruikersafbeelding die vanaf verschillende websites kan worden opgeroepen.

Hoe werkt het?

Gebruikers kunnen een profielfoto (of 'avatar') uploaden en koppelen aan hun e-mailadres. Ga je vervolgens op een forum of blog reageren waarbij je je e-mailadres gebruikt om in te loggen, dan wordt automatisch de bijhorende 'avatar' op de site getoond.

Waar wordt gravatar gebruikt?

Sinds enkele jaren is het bedrijf Automattic eigenaar van Gravatar, dit is hetzelfde bedrijf wat zit achter WordPress (een soort CMS om websites mee te bouwen, net als Joomla!) WordPress maakt dus ook gebruik van gravatars, je kunt dit in de backend van WordPress inschakelen.
Ook Hootsuite en Disqus maken gebruik van gravatars.

Veiligheid

Om spam via je mailadres te voorkomen, wordt je mailadres gecodeerd (voor de techneuten: er wordt een MD5-hash van gemaakt). Op die manier kunnen spambots je e-mailadres niet achterhalen.

Hoe koppel je een gravatar aan je e-mailadres?

Ga naar https://nl.gravatar.com/ en klik op de button 'Create your own gravatar'

gravatar zelf maken

gravatar zelf maken2

Geef je e-mailadres op waaraan je je gravatar wil koppelen, kies een gebruikersnaam en een sterk-wachtwoord en klik op 'signup'.

Je ontvangt een activeringsmail op je e-mailadres en kunt deze bevestigen. Daarna kun je inloggen met je nieuwe account.

O ja, je moet natuurlijk nu ook nog een profielfoto van jezelf uploaden, zodat deze als gravatar getoond kan worden.

Ik raad je aan om van te voren een goede foto uit te kiezen (of te laten maken) en deze voor je verschillende social media uitingen te gebruiken.

Zodra je je profielfoto hebt geupload, moet je deze 'waarderen'. En daarmee wordt bedoeld dat websites die jou gravatar tonen daarmee kunnen beoordelen of de foto geschikt is om te tonen. Heb je gewoon een 'nette' profielfoto van jezelf geupload, dan kies je hier voor 'G'
(A G rated gravatar is suitable for display with any audience type)

Gebruik je meerdere e-mailadressen op verschillende fora of blogs en je wilt dezelfde avatar laten tonen? Koppel dan een tweede mailadres aan je gravatar-account.
Als je ingelogd bent op gravatar.com kun je bovenaan, onder 'My Gravatars' een extra emailadres toevoegen.

Ook kun je hier een nieuwe foto toevoegen en vervangen.

Gefeliciteerd, je eerste gravatar is aan je mailadres gekoppeld!

Contact

1-2-appletree
tel: 078-6179510
info@1-2-appletree.nl

Offerte aanvragen

KvK: 24316247

Internetburo Dordrecht

Als internet bureau helpen wij ZZP-ers, bedrijven en organisaties uit heel Nederland met het ontwikkelen van websites. Vanuit onze vestiging in Dordrecht werken wij voor regionale (Dordrecht, Rotterdam) en nationale opdrachtgevers.